Martin Nathell

Martin Nathell


Med OS och VM medalj som mål


Elitkanotist från Ängelholm som tillhör svenska kanotlandslaget. Med målmedveten planering och träning så ska målen bli möjliga.


Jag är född 1995. Jag påbörjade min paddlingskarriär 2007 i Ängelholm, där jag är uppväxt.  Det hela började med att jag höll på med innebandy och mina bröder spelade hockey, båda vintersporter. Min pappa tyckte att vi skulle ha något att göra på sommaren också och hittade kanot genom vår granne som redan höll på med sporten. Vi hade även provat att paddla kanadensare som en familjeaktivitet. Vi provade, och som ni säkert förstår fastnade jag för sporten. Det krävs både psyke, styrka och taktik. Styrkan och rörelerna i kanoten liknar simning mycket, och det har varit gynnsamt för mig då jag började simma i tidig ålder. Jag valde kanoten eftersom man fick vara ute, se naturen och röra sig snabbt över vattnet.


Min första tävling var 2008.


Min SM debut var 2009 i Fagervik, i klassen H14. På den tiden kände jag inte så många men jag kom snabbt in i gänget eftersom ''alla känner alla'' i kanotsverige. Jag fick vänner från hela Sverige, allt från Luleå i norr till Malmö i söder.


2011 började jag på kanotgymnasiet i Nyköping. Jag bestämde mig redan 2010, efter en veckas praktik, att det var där jag ville gå. Det var som att åka på ett långt träningsläger, få leva ett liv med hård träning och ett härligt kompisgäng. Eftersom att jag har det så bra på kanotgymnasiet, har jag valt att bo kvar efter studenten. Gänget är inte samma nu som det var under min gymnasietid, eftersom att de flesta flyttat, men det kommer nya människor varje år som jag lär mig saker av och jag hoppas även att jag lär dem något.   


Efter studenten så började jag plugga till energitekniker. Eftersom jag läser på distans och pluggar på halvfart kan jag vara med på läger och träningar. Jag kan plugga var jag vill och få en bra utbildning utöver ett grymt liv som elitkanotist med många läger och tävlingar.

Utrustning

Kanot, 2st Nelo Sete XXL

Paddel, Jantex Beta Rio L, Längd 219,5cm

Klocka, Garmin Fenix 5